De är framtidens byggbransch

Ungdomar vill arbeta med något de verkligen brinner för och ha roliga kollegor. Det visar en rapport från Ungdomsbarometern (2019) när det kommer till jobb. Vi träffade de fyra ungdomarna Clara, Oskar, Haleema och Sebastian, som läser på Wisbygymnasiets bygg- och anläggningsprogram, för att prata om branschen och framtiden.

Varför valde ni bygg- och anläggningsprogrammet?

Clara (läser inriktning träarbete) : Jag vill ha ett yrke direkt efter gymnasiet, ett aktivt yrke där man jobbar med kroppen. Min bror går Bygg- och anläggningsprogrammet i årskurs 3 nu, så jag vill bli snickare som honom.

Sebastian (inriktning golvläggare) : Jag har alltid varit intresserad av bygg. Mina morbröder jobbar med snickeri, golvläggning och murning. Jag tycker golv känns kul och lättarbetat.

Oskar (inriktning murare) : Jag vill inte sitta i skolbänken hela tiden och inte heller på ett kontor senare, det har jag inte ro till. I mitt grannskap bor det många personer som jobbar i branschen så de inspirerade mig.

Haleema (läser inriktning träarbete) : Jag visste först inte vad jag skulle välja för gymnasieprogram, men min bror sa att jag skulle prova bygg. Det visade sig vara perfekt för mig.

Vad är det bästa med byggbranschen?

Clara: Det bästa är att man får vara aktiv och alltid måste tänka lösningsorienterat. Hur man under vägens gång behöver förändra och tänka om efter behov. Att man är ett team som är där tillsammans och hjälper varandra.

Oskar: Det är ett hantverk, inte bara färdiga väggar man smäller upp. Jag väljer att bli murare för det är kreativt och med mycket detaljer. Det ska bli kul att få komma ut och jobba efter studenten.

Vilken sorts byggföretag vill du jobba på i framtiden?

Sebastian: En liten firma där man kan vara för sig själv ibland och där det är familjärt. 

Clara: Jag vill gärna jobba på ett stort företag, så man är ett stort lag. Jag är gärna med och bygger lägenheter eller andra stora byggnader.

Oskar: Mellanstort företag till en början fram till jag har fått yrkesbeviset. Senare ett mindre företag, eller kanske starta eget.

Vad är viktigt för dig på jobbet?

Haleema: Bra kommunikation med gruppen, det går inte att bygga annars.

Oskar: Arbetsvillkoren och personer med blandad kompetens.

Clara: Det som är viktigt för mig är schyssta förutsättningar, att man har högt i tak och att jag blir tagen på allvar. Jag tycker även att det är viktigt att man kan ställa krav och att saker åtgärdas som inte är okej.

Sebastian: För mig är arbetskompisarna det viktigaste. Och att man har kul tillsammans!

Var ser du dig själv om tio år?

Clara: Jag bor kvar på ön och jobbar. Jag har kommit högre upp i företaget och bor på en gård.

Sebastian: Jag bor kvar på ön, har fru, barn och jobbar som golvläggare. Och så bor vi i en egen villa.

Oskar: Jag skulle gärna vilja jobba med äldre restaureringar och äldre hantverk inom mureri.

Vad vill du säga till någon som funderar på att välja Bygg- och anläggningsprogrammet?

Haleema: Det är både roligt och en viktig sak att vara med och bygga ett samhälle.

Clara: Man ska inte ska tänka att det är något som stoppar en. Vill man något ska man bara köra!