205 inkomna tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen

Idag, den 26 mars, publicerar Fair Play Bygg den tredje årsrapporten om brottslighet i byggbranschen. Under 2018 lämnades 205 tips om misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen in till Fair Play Bygg och över 82 bearbetade tips om misstänkt brottslighet kunde lämnas vidare till olika myndigheter. Antalet inkomna tips ökade med 45 procent jämfört med 2017.

Till Fair Play Bygg lämnas tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen. Tipsen undersöks och bearbetas för att sedan lämnas över till ansvarig myndighet. De myndigheter som Fair Play Bygg har lämnat de bearbetade tipsen till är: Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen. Två ärenden har även överlämnats till beställare av byggentreprenader. Ett ärende har lämnats till Säkerhetspolisen (Säpo). 

– Fair Play Byggs arbete är oerhört viktigt för att vi ska få en byggbransch med sund konkurrens där samma villkor gäller för alla. Många människor drabbas av farliga arbetsplatser med till exempel hot om våld och uteblivna eller låga löner. Detta måste vi agera kraftfullt mot, säger Kristin Andersson, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Den vanligaste brottsmisstanken, bland de överlämnade ärendena är skattebrott genom att avlöna svart arbetskraft. Detta har också tidigare varit den enskilt vanligaste brottsmisstanken bland de överlämnade ärendena.

– Bakom ökningen av anmälningar finns människor av kött och blod, våra medlemmar. Vi kan inte ha dessa oseriösa företag på den svenska marknaden. Därför är Fair Play Bygg så viktigt säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland

Vem som helst kan, med full anonymitet, lämna tips till Fair Play Bygg på www.fairplaybygg.se. Upplysningar om kriminellt upplägg i bolaget, eventuell kontanthantering i samband med löneutbetalningar, uppgifter om vilka bilar företaget använder och var eventuell svart arbetskraft bor kan vara viktiga för Fair Play Byggs utredare.

För mer information se Fair Play Bygg.