Vinnare ROT-priset 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Eastmaninstitutet utsågs till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017.
Erik Hirsch, Locum AB; Johan Janssen, Nyréns Arkitektkontor AB och Klas Taberman, MVB Öst AB. Foto: Michael Folmer

Syftet med den aktuella ombyggnaden var att anpassa byggnaden till moderna och ändamålsenliga lokaler, som inrymmer alla Folktandvårdens specialistmottagningar. Detta har möjliggjorts genom en kraftig utökning av antalet behandlingsrum från 43 till 61 rum. Dessutom har byggnadens logistiska kapacitet förbättrats för att lättare hantera transporter av olika slag. Ekonomisk hållbarhet har varit ett av ledorden under ROT-arbetet och många delar av originalmöblemang och material har återbrukats.

Eastmaninstitutet_webb1.jpg
Foto: Björn Lofterud

– Det här är ett bra exempel på hur ett duktigt projektteam kan anpassa en 80-årig byggnad till en högspecialiserad verksamhet med dagens krav. Eastmaninstitutet är för stockholmarna en välkänd byggnad och institution. Att man fortfarande har samma typ av verksamhet som huset ursprungligen byggdes för är verkligen ett tecken på långsiktig hållbarhet, säger Elisabeth Martin, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Eastmaninstitutet_webb2.jpg
Foto: Johan Dehlin

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet

Beställare: Stockholms läns landsting, genom Locum AB
Arkitekter: Nyréns Arkitektkontor AB
Entreprenör: MVB ÖST AB

Jury Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017:

Anna-Greta Leijon, ordförande, f.d. Skansenchef
Jan Wejdmark, Newsec
Anders Larsson, Thetis AB
Kauno Grönberg, Janark Arkitekter AB samt vinnare av ROT-priset 2016

Juryns motivering:

Ombyggnaden av Eastmaninstitutet har gjort det möjligt att samla alla Folktandvårdens specialistmottagningar i det gamla q-märkta huset.

Med bevarade arkitektoniska kvaliteter bibehålls lokalernas öppenhet och volym samtidigt som antalet behandlingsrum utökats kraftigt och antalet anställda kunnat fördubblas.

Stora byggtekniska utmaningar med krav på minimal synlighet av tekniska försörjningssystem, förbättrad logistik och ökad tillgänglighet har genomförts till måttlig produktionskostnad.

Lång hållbarhet genom användning av beständiga material, god arbetsmiljö och goda samarbetsformer mellan beställare, brukare, projektörer och entreprenör har präglat ombyggnadsarbetet.