Sund byggbransch

 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg5147_exNewsImg

  141 inkomna tips under året om misstänkt brottslighet i byggbranschen

  Fair Play Byggs andra årsrapport innehåller flera exempel på hur oseriösa företag sätter konkurrensen ur spel. Det är misstanke om skattebrott, penningtvätt, brott mot utlänningslagen och mutbrott som samlas in och anmäls till myndigheter. Under 2017 har projektet fått in 141 tips och lämnat vidare 55 ärenden till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg5043_exNewsImg

  "Vi har ett ansvar att ta vara på alla människors resurser"

  Catharina Elmsäter-Svärd har lång erfarenhet av att ha ledande positioner inom politiken, inte minst som infrastrukturminister. Den 1 oktober tillträdde hon som vd för Sveriges Byggindustrier. 
  – Båda rollerna är i en förtroendebransch: i det ena fallet handlar det om väljare och i det andra om medlemmar, säger hon.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4972_exNewsImg

  Vad innebär ändringarna i utstationeringslagen för byggbolag i Sverige?

  Den 15 september höll Sveriges Byggindustrier (BI) Öst en infoträff om ändringarna i utstationeringslagen. Utstationeringslagen innehåller bestämmelser om vad som gäller när ett företag från annat EU-land skickar personal till Sverige för att arbeta under en begränsad tid.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4931_exNewsImg

  Hur stoppar vi fusket inom byggbranschen?

  Kriminella krafter förstör för seriösa byggföretag, underminerar säkerheten på byggarbetsplatser och stjäl av våra gemensamma skattemedel. Den 4 juli höll Fair Play Bygg ett seminarium under Almedalsveckan. Hur ser läget ut och hur ska vi stoppa fusket inom byggbranschen?

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4827_exNewsImg

  Ett år med Fair Play Bygg

  Idag publicerar vi rapporten om erfarenheterna från det första årets arbete med Fair Play Bygg. Projektet startades i februari 2016 och har under det första året tagit emot och bearbetat 106 anmälningar, varav 42 har lämnats över till berörda myndigheter. De flesta ärenden rör svartarbete, men bland tipsen finns även grövre brottslighet. 

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4812_exNewsImg

  Fair Play Bygg träffade inrikesministern

  Fair Play Bygg-gruppen träffade inrikesminister Anders Ygeman på torsdagen den 9 mars för att redovisa erfarenheterna från det första verksamhetsåret. På plats fanns Johan Moström, politiskt sakkunnig för inrikesministern; ägar-/och styrgrupp som består av Marie Dolk Persson, Stockholms Byggmästareförening; Lars Holmström, Byggnads Stockholm-Gotland samt Fredrik Sirberg, Byggnads Stockholm-Gotland. För dagen var gruppen också förstärkt med Jens Hoffmann, vd Dipart, en av idégivarna till projektet.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4794_exNewsImg

  Vi behöver kontroller och konkurrens!

  Den 19 februari 2017 är det ett år sen projektet Fair Play Bygg startade. I ledaren av årets första nummer av Byggbiz skriver Stockholms Byggmästareförenings vd Elisabeth Martin om varför kontroller och konkurrens behövs i vår bransch.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4792_exNewsImg

  »Jag tänkte att vi borde bekämpa skurkarna - och så kom jag på Fair Play Bygg«

  Jens Hoffmann, vd på Dipart och tidigare ledamot i Stockholms Byggmästareförenings styrelse, tröttnade på att se seriösa byggföretag konkurreras ut av kriminella verksamheter. Då fick han idén till projektet Fair Play Bygg, som nu i februari fyller ett år.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4791_exNewsImg

  Med Fair Play Bygg värnar vi om vår bransch

  Fair Play Bygg är ett gemensamt projekt mellan Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland som startade i februari 2016. Tips om oegentligheter i byggbranschen behandlas av en arbetsgrupp och lämnas därefter vidare till berörd myndighet med förhoppning om att de kriminella fälls och att byggbranschen rensas på oseriösa aktörer.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4761_exNewsImg

  Lansering av spelet "Ansvarsfullt byggande"

  Tycker du om att öka kunskapsförrådet, gillar att diskutera och debattera och är dessutom tävlingsinriktad? Vill ert företag påbörja eller vidareutveckla diskussioner om hur ert företag kan bidra till en mer hållbar bransch? Då kan spelet "Ansvarsfullt byggande" vara något för er. 

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4742_exNewsImg

  Personalliggaren ska omvandla svarta jobb till vita

  Den 1 januari i år, 2016, infördes lagen om elektroniska personalliggare i byggbranschen. Snart ett år senare konstaterar Skatteverket att lagen måste kompletteras med månatlig skatterapportering på individnivå för att få önskad effekt.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4741_exNewsImg

  Personalliggare – en del av arbetet för en sund byggbransch

  Målsättningen om en sundare konkurrenssituation inom byggbranschen överskuggar merarbetet för företagen som lagen om elektronisk personalliggare har inneburit. De nya reglerna är ett steg i rätt riktning, men de behöver kompletteras för att verkligen kunna användas som ett effektivt verktyg mot svartarbete.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg4734_exNewsImg

  Sista kvartalsmötet för 2016

  Den 24 november hade föreningen sitt sista kvartalsmöte för 2016 med temat ansvarsfullt byggande i fokus, en fråga som föreningen är väldig engagerad i. Kvartalsmötet hölls på Scandic Hotels nya flaggskepp Scandic Continental som också är nominerad till Årets Bygge 2017.

  Läs mer »
 • För en sund konkurrens

  Södertälje Byggmästareförening bjöd in medlemmarna till frukostmöte på hotell Scandic Skogshöjd på tisdagsmorgonen för att informera om den nya lagen om elektronisk personalliggare och om det nya projektet Fair Play Bygg. Båda två syftar till att motverka förekomsten av svartarbete och främja en sund konkurrens inom byggbranschen.

  Läs mer »
 • Sänkt ROT-avdrag hotar 40 jobb på Gotland

  Det sänkta ROT-avdraget som regeringen föreslår hotar 40 jobb på Gotland. Totalt sett hotas 8300 arbetstillfällen runt om i landet. Det visar en ny rapport på sysselsättningseffekterna av de föreslagna ROT-förändringarna som Sveriges Byggindustrier tagit fram.

  Läs mer »
 • Sänkt ROT-avdrag hotar över 2600 jobb i Stockholm

  Det sänkta ROT-avdraget som regeringen föreslår hotar 2613 jobb i Stockholm. Totalt sett hotas 8300 arbetstillfällen runt om i landet. Det visar en ny rapport på sysselsättningseffekterna av de föreslagna ROT-förändringarna som Sveriges Byggindustrier tagit fram.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg3758_exNewsImg

  Peter Löfgren: Etik och moralfrågor ska diskuteras överallt

  Sedan juni 2014 ingår uppförandekoden i Sveriges Byggindustriers medlemskriterier. Företrädare för branschen har bestämt sig: det är dags för krafttag mot korruption.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg3756_exNewsImg

  Helena Sundén: Korruption äter förtroende

  Byggbranschen nämns ofta som en högriskbransch vad gäller korruption. Helena Sundén är generalsekreterare på Institutet mot mutor och ser det som sitt kall att öka transparensen i samhället.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg3739_exNewsImg

  Månadens stockholmare - Elisabeth Martin

  Stockholms Byggmästareförenings vd Elisabeth Martin har blivit utsedd till Månadens stockholmare i februari. Det är Stockholms stad som varje månad utser en person som i sitt dagliga liv främjar en hållbar stad och/eller möjliggör för andra stockholmare att bidra till en hållbar stad.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg3414_exNewsImg

  Ny styrelse vald vid Södertäljes årsmöte

  På tisdagskvällen hade ett trettiotal personer slutit upp till Södertälje Byggmästareförening årsmöte. Efter den formella delen av mötet, med bland annat val av styrelseledamöter, avtackades Matti Virkki, NCC, för sitt fleråriga engagemang i styrelsearbetet.

  Läs mer »
 • Kategorier - Sund byggbransch - ctl00_cph1_dcMain_po_151_dc151_pg3294_exNewsImg

  Sund konkurrens för byggbranschen

  Samhället förlorar 10 miljarder om året i uteblivna skatteintäkter på grund av oseriösa aktörer i byggbranschen. Detta måste få ett stopp nu! Det behöver bli obligatoriskt för alla att ha närvaroliggare, att lämna en enkel kontrolluppgift varje månad till Skatteverket och att rapportera utländsk arbetskraft från första dagen menade Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, på Stockholms Byggmästareförenings kvartalsmöte. Vi vill ha tydliga entreprenadkedjor där vi tar ansvar för vilka som är på våra arbetsplatser och vi vill ha regler och kontroller som gäller för hela byggbranschen.

  - Vi vill ju göra rätt och det blir mycket enklare om vi får rätt verktyg påpekade Stockholms Byggmästareförenings ordförande Jan Kjellson.

  Läs mer »