Nils Hanson, vice vd för Byggnadsfirman Viktor Hanson AB. Foto: Nicole Kling
Nils Hanson, vice vd för Byggnadsfirman Viktor Hanson AB. Foto: Nicole Kling

Sonsonen till Viktor Hanson berättar om medlemskapet

Från Verksamhetsberättelsen: Nils Hansons farfar Viktor Hanson grundade sitt byggföretag 1914. Redan fyra år efter starten gick byggfirman med i Stockholms Byggmästareförening och Byggnadsfirman Viktor Hanson AB är därmed den äldsta nuvarande medlemmen. Nils Hanson, vice vd i företaget och ledamot i Stockholms Byggmästareförenings egenföretagarutskott, berättar om medlemskapet.

– Det hände mycket på arbetsmarknaden vid den här tidpunkten, med strejker och annat. Jag tror att farfar kände en trygghet i att gå ihop med andra i branschen, säger Nils Hanson, vice vd för Byggnadsfirman
Viktor Hanson.

Det har alltså gått 96 år sedan företaget blev medlem och i dag är Byggnadsfirman Viktor Hanson AB dessutom ett BF9K-företag, något Nils tror att farfadern hade uppskattat.

– På ett sätt tror jag att kärnan i medlemskapet är densamma, fortfarande står arbetsgivarfrågorna i fokus. Men verksamheten har breddats och omfattar i dag fler områden, som kurser och möjlighet till konsultation inom entreprenadjuridik, säger Nils Hanson.

Sonsonen Hanson har själv imponerande 36 år i branschen och när han tittar i backspegeln ser han en huvudsakligen positiv utveckling av byggsektorn – med professionalisering och bättre yrkeskunnande som
främsta förbättringar. Samtidigt ser han med delvis oroade ögon på en ökad byråkrati och en allt högre andel tjänstemän per hantverkare.

– Jag har tyvärr aldrig träffat farfar, eftersom han dog året innan jag föddes, men jag tror att han och hans samtida kollegor hade tyckt att det var väl mycket pappersexercis i byggsvängen i dag, säger Nils Hanson och
skrattar.

Intervjun är hämtad från Stockholms Byggmästareförenings verksamhetsberättelse 2014. Vill du läsa hela verksamhetsberättelsen kan du göra det här.

Du som är medlem, glöm inte att anmäla dig till årsmötet:

Stockholms Byggmästareförening 16 april

Södertälje Byggmästareförening 23 april

Gotlands Byggmästareförening 24 april


Publicerad: 09 mar 2015 Medlem