Magnus Josephson berättar om hur företag ska göra för att vinna anbud i offentlig upphandling. Foto: Sofia Jonsson
Magnus Josephson berättar om hur företag ska göra för att vinna anbud i offentlig upphandling. Foto: Sofia Jonsson

Vinnande anbud - så vinner du fler offentliga upphandlingar

Mindre företag har ofta svårt att konkurrera med större företag vid offentliga upphandlingar. Inte för att de gör ett sämre jobb, utan för att de inte är lika bra på att skapa vinnande anbud. Stockholms Byggmästareförenings LOU-utskott bjöd in medlemmarna fredagen den 28 november för att få en snabbkurs om att skriva anbud. Det var fullsatt när inbjudne talaren Magnus Josephson, specialist på anbudsskrivning, berättade om hur företagen kan vinna fler offentliga upphandlingar.

Med enkla medel kan vilket företag som helst öka antalet vunna affärer med offentlig sektor. De som inte lär sig knepen kommer fortsatt att lägga massor av onödig tid på upphandlingar där deras anbud inte kommer att vinna.

Magnus Josephson gav råd kring hur företag kan bygga upp sin organisation för att skapa rätt team för att skapa anbud. Han menade att kvaliteten på företagets egen organisation och hur förberedd man är kan avgöra vilka framgångar man får. Dessutom gav Magnus konkreta tips på hur anbud ska skrivas på ett effektivt och vinnande sätt för att fler affärer med mindre ansträngning.

Tre av råden var följande: 

  1. Att ta fram vinnande anbud är ett hantverk som tar tid att lära sig, så ta vara på medarbetare som behärskar hantverket.
  2. Svara bara på det som efterfrågas i förfrågningsunderlaget.
  3. Ställ hela tiden frågan till er själva: Har kunden verkligen efterfrågat detta?

Joakim Persson, som är ordförande för LOU-utskottet på Stockholms Byggmästareförening, kommenterade seminariet efteråt:

- Det var bra med tips på hur man ska planera sitt anbudsskrivande och att man ska välja ut och bara svara på de anbud som är intressant för sitt företag. Rådet att inte skicka in handlingarna i sista sekund tål också att upprepas och bli påmind om.

- Deltagarna ställde många frågor och det är roligt att medlemmarna är så engagerade. Det är även tydligt att offentliga upphandlingar är en viktig fråga för många av medlemsföretagen eftersom seminariet var helt fullsatt, menad Joakim Persson som även meddelade att utskottet kommer att ge fler frukostmöten under våren.

Vill du lära dig mer om affärsjuridik för byggare - läs mer om kurserna i entreprenadjuridik Stockholms Byggmästareförening erbjuder.

Publicerad: 28 nov 2014 Evenemang LOU