Göran Bjarnestig, Södertälje Byggmästareförenings styrelse, Lars Svensson, Atelje Svensson, Philip Thermé, Sjöberg & Thermé AB, Staffan Norberg, stadsbyggnadsnämnden och byggherren till den vinnande byggnanden. Foto: Ellen Norman.
Göran Bjarnestig, Södertälje Byggmästareförenings styrelse, Lars Svensson, Atelje Svensson, Philip Thermé, Sjöberg & Thermé AB, Staffan Norberg, stadsbyggnadsnämnden och byggherren till den vinnande byggnanden. Foto: Ellen Norman.

Viksberg vann priset Årets byggnad i Södertälje

Tävlingen Årets byggnad 2013 är avgjord. Vinnare är fritidshuset i Viksberg. Alla, politikerna i stadsbyggnadsnämnden, Södertälje Byggmästareförening och södertäljeborna, hade fritidshuset på första plats.

– Det här är väldigt roligt, säger ägaren Alexander. Vi förstod inte när vi köpte tomten hur svårt det skulle bli att bygga ett nytt hus, men med facit i hand gick det ju bra.

hus.png
Foto: Johanna Berglund

Motivering till vinnaren

Motiveringen till varför just fritidshuset i Viksberg ska få utnämningen Årets byggnad är:

”Fritidshuset på den krävande tomten tar upp kampen med såväl tyngdlagen som fantasin och är en ”cliffhanger”, där det vid första påseendet inte ser ut att vara möjligt att bygga. Huset kilar in sig under horisonten och lämnar utsikten från vägen fri. Spektakulärt och omsorgsfullt utformat väcker byggnaden intresset för modern byggnadskonst, där även energiaspekterna har stor betydelse. Naturliga material, goda detaljer och sparsmakad design är fundamenten som arkitekturen vilar på. Rummen öppnar sig frikostigt mot solen och den betagande utsikten. En plats för överblick såväl som introspektion, i direktkontakt med elementen.”

Prisutdelning

Priset delades ut fredagen den 13 juni i Stadshuset av stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg och Göran Bjarnestig, vice ordförande i Södertälje Byggmästareförenings styrelse.

Arkitekten Lars Svensson, Atelje Svensson, har ritat huset, vilket är hans första i egen regi:

– Framgångsfaktorerna är en bra fastighet, noggrann beställare och en skicklig byggare samt ett bra samarbete, säger han.

Årets byggnad är en tävling som varje år samarrangeras av Södertälje kommun och Södertälje Byggmästareförening för att lyfta fram och uppmuntra god modern arkitektur och hållbart byggande. Nyheter för i år är att tävlingen genomfördes i samarbete med Länstidningen och att södertäljeborna kunde rösta på kandidaterna.

De olika röstberättigade var rörande överens om vem som var vinnare – politikerna i stadsbyggnadsnämnden, Södertälje Byggmästareförening och södertäljeborna röstade alla på fritidshuset i Viksberg som vinnare.

Philip Thermé på Byggentreprenör Sjöberg & Thermé AB är helt överväldigad.

– Det är helt fantastiskt att alla röstade på oss, säger Philip Thermé. Vi är bara ett litet företag så den här utnämningen betyder mycket för oss.

Det var två andra kandidaterna som också var med och tävlade om utnämningen Årets byggnad. Hjortsberga 7:12 kom på andra plats och Väghyveln 14 på tredje.

Publicerad: 13 jun 2014 Bostad Evenemang Södertälje