Brist på personal hotar byggbranschen

En rapport gemensamt framtagen av Fastighetsägarna Stockholm och Stockholms Byggmästareförening visar tydligt att arbetskraftsbristen inom byggbranschen slår och kommer att slå hårt mot Stockholms byggplaner.

I en enkät har 200 byggföretag svarat på frågor om kommande rekryterings- och kompetensbehov. Fyra av fem av de företag som svarat på enkäten säger att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens redan i dag. Det handlar i första hand om ingenjörer, tekniker och arbetsledare, men det är inte heller enkelt att få tag i yrkeskunniga kranförare, golvläggare och plattsättare. Om några år kommer situationen att vara ännu värre om inget görs för att utöka utbildningarna inom branschen.

– Jag tror att det blir väldigt svårt att nå målet om 140 000 nya bostäder om inte byggsektorn får in mer folk, kommenterar Elisabeth Martin rapportens resultat.

Debattduell och rapportpresentation

Den 22 augusti bjuder Fastighetsägarna Stockholm och Stockholms Byggmästareförening in till en afterwork där rapporten kommer att presenteras. Dessutom blir det en debattduell mellan Sten Nordin (M) och Karin Wanngård (S) om byggandet i Stockholm.

Läs om evenemanget och anmäl er här: Nordin vs. Wanngård: Afterwork med debattduell om byggandet i Stockholm

Läs rapporten "Storstilade byggplaner - men räcker arbetskraften?" här.

Publicerad: 05 aug 2014 Bostad Evenemang Kompetensförsörjning