Anders Högberg, Megaron Arkitekter, var med i det vinnande teamet för ROT-priset 2012. Foto: Michael Folmer
Anders Högberg, Megaron Arkitekter, var med i det vinnande teamet för ROT-priset 2012. Foto: Michael Folmer

Tre frågor till Anders Högberg om ROT-priset

I fjol vann Anders Högberg från Megaron Arkitekter ROT-priset för sitt arbete med Beckomberga. I år sitter han med i juryn som ska utse årets vinnare – ett hedersuppdrag som är en del av priset.

Hur är det att sitta i juryn?

– Det är roligare än jag kunde tänka mig! Vi i juryn åkte runt till alla de nominerade projekten för att ta del av deras arbete. Det är alltid kul att se vad andra gör i den här branschen och det är sällan man får chansen att få ta del av ROT-projekt på det här ingående sättet.

Varför tror du att ni vann ROT-priset förra året?

– Jag tror att juryn fastnade för en väl fungerande helhet där ekonomi, byggteknik och arkitektur samspelade väl utifrån byggnadens förutsättningar. Detta har vi också fått bekräftat av den nuvarande hyresgästen som är väldigt nöjd.

Vad är utmaningen med att vara arkitekt i ROT-projekt?

– Det intressanta med ROT-projekt är att det inte är ett vitt papper, utan att det finns en struktur som man måste förhålla sig till. Ibland finns det begränsningar för hur mycket man får ändra på, utmaningen är då att anpassa sig efter det befintliga och samtidigt få med det nya.

ROT-priset 2013

Årets vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris meddelas vid prisutdelningen den 20 september i Kulturhuset. I samband med ROT-prisutdelningen arrangerar Stockholms Byggmästareförening ett frukostmöte på tema "Vad vinner vi på att renovera miljonprogrammet?".

 

Publicerad: 04 sep 2013 Evenemang ROT